Passies

Vanuit mijn eigen levenservaring heb ik mogen leren dat het vervolmaken van je dromen, en daarmee het gaan leven van je levensbestemming in de kern neerkomt op het kénnen van je passies, je er in liefde helemaal in onder te dompelen, ermee te versmelten, en deze in absolute, totale versmelting met jezelf tot leven te gaan brengen. Je passies te wórden.
Als geboren rammen-vuur-mens, met van nature al een enorme ingelegde gedrevenheid en gepassioneerdheid, ken ik dan ook vele passies. Eigenlijk wil ik daarbij het hele leven als één grote non-stop reis van passie leven- en ervaren, waarbij ik voor mijzelf de term ‘passie’ omschrijf als gewoon álles wat het leven voor mij opwindend, ‘thrilling’ and ‘exhillerating’ maakt. (Die Engelsen hebben daar nu eenmaal mooiere woorden voor dan wij, hihi.)

Eén van mijn grootste passies, boven alle andere uitstekende, is het doorgronden van de grote goddelijke creatie. Het leven, het universum en alles wat daarbinnen leeft en beweegt. Ik kan in die hele materie een ongelooflijk nieuwsgierig onderzoekertje zijn, op het freakerige af, met als resultaat dat ik daarin alles verslind wat er maar voorbijkomt. Of dat nu boeken, films, lezingen, talks, of documentaires zijn, geschiedkundige, archeologische, natuurkundige of andersoortige musea, you name it.

Ik ben een natuurmens. De natuur is voor mij de grootste passie en inspiratie van alles wat maar kan inspireren. Tevens ervaar ik de natuur als de hoogste wijsheid in het leven. In de natuur kan je alle antwoorden vinden, van nano-partikel tot multi-versum en daar aan weerszijden ver aan voorbij, zowel in het kleinste, als het grootste. Ik ben er dan ook heilig van overtuigd, eigenlijk meer als een soort van innerlijk ‘weten’, dat de natuur het enige echte hoog-intelligente absoluut perfecte voertuig is, waarbinnen we álle antwoorden op onze menselijke- en intermenselijke problemen kunnen vinden. Zij is tenslotte door de grote oneindige designer ontworpen, met als doel haar in liefde voor datzelfde leven te mogen gaan ontdekken. In mijn ogen werd de natuur (wat in feite het leven zelf respresenteert, en daarmee voor mij ‘god’) gecreëerd, opdat wij daarmee onze eigen oneindige goddelijkheid mogen gaan ontdekken én vinden. Het is ook precies dat veld waarbinnen ik mij als mens wenst te positioneren, zowel privé, als in mijn ‘werk’. Waarbij opgemerkt, dat als iets passie voor mij is, de term ‘werk’ spontaan oplost in het niets.

Natuurwandelingen maken, en met name bergen en bergtoppen beklimmen vormen samen iets wat ik zeer graag doe. Ik doe dat niet met kabels of haken, maar gewoon ‘uit de beentjes’. Dat is voor mij al zwaar genoeg. De euforie, en het overweldigende gevoel, na een dag klimmen en daarbij 800 tot 1200 meter hoogteverschil overbruggende, in een vast ritme en cadans, met constant ‘druk op de kont’ en een hart wat de hele tijd steady tussen de 100 en 120 beats klopt, en dan bovenkomen, ‘on top of the world’, geven mij een ongelooflijke voldoening. Niet alleen om het fantastische uitzicht, maar veel meer nog om het gevoel van ‘de hele wereld achter je te laten’, en dan daarbeneden de mensheid en al die piepkleine mensjes, nog slechts als miertjes te kunnen waarnemen. Het zet zaken in een enorm perspectief. Problemen bestaan dan niet meer. Alles valt dan in totale relativering van mij af.
Zo heb ik vele toppen van de Franse en Oostenrijkse Alpen beklommen, de Pyreneeën, de Andes, heb ik door de Himalaya getrokken, heb ik zeer hoge passen doorkruist in Nepal en Peru, en bovenop vulkanen gezeten, waarbij ik trots ben daarbij als ‘hoogste top’ in Bolivia, in het ‘Reserva Nacional Salinas Aquada Blanca’ nabij de stad Sucre bovenop de beroemde vulkaan ‘El Misti’ te hebben gezeten op maar liefst 6000 meter hoogte. (Tien meter klimmen, en dan steeds weer drie minuten moeten uitrusten, geeft wel een beeld) Samengevat: I love to merge with nature, because I am nature myself.

Fotografie, grote passie. Visuele beelden en images. Visuele beauty, ‘landmarks’, eye-catchers, composities, ‘Zen-balance’ en ‘Feng-shui’ zien, herkennen, plaatsen en vastleggen middels fotografie is iets wat ik niet alleen heel graag doe, maar ook heel goed kan. De natuur heeft mij in vele opzichten een soort van ‘speciaal oog’ meegegeven, waarvan ik in mijn fotografie dankbaar gebruik maak. Everything is daarbij ‘in the eye of the beholder’.
Ik fotografeer alles, van landschappen, planten, dieren, dingen tot mensen. Als het maar boven het gemiddelde uitstijgt, en iets laat zien, wat anderen doorgaans niet zien, of aan voorbij lopen. Zodra ik er op de een of andere manier iets speciaals, of een hogere vorm van schoonheid in zie gaat de sluiter af. Het is niet voor niets dat ik als adolescent, na mijn middelbare schoolopleiding voor de Fotovakschool heb gekozen.

Schrijven is ook een enorme passie van mij. Het is iets waar ik helemaal niets voor hoef te doen, it just flows out of my fingers. (Nu nog leren typen met tien vingers hihi.) Of het nu verhalen, psychologische stukken, maatschappelijke observaties, grappenmakerij of spiritual poems zijn, laat maar komen. Ik vermoed dat ik later in mijn leven, als het nieuwe waar ik nu mee bezig ben qua gaan touren en performen on stage een beetje ‘staat’, en als er op latere leeftijd nóg meer rust in mij is ingedaald zeker wel boeken gaan komen. Over het leven, de evolutie, het wonder en het (ogenschijnlijk) ondoorgrondelijke grote mystieke geheim waar wij allen in leven. Ik wil daarin absoluut wel een paar sluiers wegnemen.
Give it time and god will unveil it’s hidden treasures ;-)

Ik hou enorm van muziek, big passion of me, zowel ernaar te luisteren als deze zelf te creëren. Muziek is the highway of our emotions. The highway of our soul. Muziek raakt, muziek gaat gewoon dwars door alles heen. Iets wat zeer bij mij past, omdat ik zelf ook graag dwars door alles heen ga, in a positive way, en jou daarin graag met mij meeneem.

Tonen, klanken, harmonieën, chords, resonanties, frequenties en hertzen drijven het leven aan, onder alles. Het zijn tonen welke zelfs alles in het leven (letterlijk) vorm-geven.
Als je je verdiept in ‘the string theory’, (dat wat er allemaal aan leven en vibrations weer in de diepte van de atomen leeft) en nóg dieper in ‘sound’ gespecialiseerder, in de zogenoemde ‘Cymatics’, (de studie van waarneembaar geluid, vibratie, en vorm-creatie) iets waar ik tijdens mijn lezingen zeer zeker het e.e.a. over uit de doeken zal gaan doen, zal je je absoluut gaan verbazen, daar het werkelijk letterlijk muziek blijkt te zijn welke in de kern het hele leven in de zichtbare dimensie creëerde, en ook elke dag, elke seconde weer creëert. Het creëerde ook jou. Een stukje magie van jewelste. Very, very interesting.

Ik ontwikkel mij momenteel rustigjes aan door tot gespecialiseerd instrumentalist. Mijn hele huis staat afgeladen met instrumenten uit de hele wereld. Naast mijn stem, het instrument welke wij allen bezitten, speel ik graag op de gitaar, didgeridoo, native- of boventoon-fluit, Moldavische kaval, Indiase tanpura, shruti-box, klankschaal, sansula, waterphone, cahon, shamanic drum, you name it. Ik heb ook een hele goede Krome keyboard staan, alsmede een Hang-drum en een prachtige Fujara boventoonfluit, maar deze ga ik pas later toevoegen aan mijn kunsten, daar een mens nu eenmaal niet alles tegelijk kan leren. But I just love instruments, and I love to collect them all. Zo fijn daar elke dag vol middenin te zitten. Herken mijzelf er ook in terug. Muziek maakte mij, en ik maak weer muziek. A full cycle of life, hoe mooi wil je het hebben.

Kunst. Ik ken mijzelf als een enorme romanticus, wat ook sterk terug te vinden is in mijn voorliefde voor kunst. Hoe meer psychologisch drama ik over een kunstenaar te weten kan komen hoe beter. Het drama toont daarbij de werkelijke mens in de artiest. De gevoeligheid, de kwetsbaarheid. Zo fijn dat ik zó het van Gogh-, Kröller-Müller, of Rijksmuseum binnen kan lopen wanneer ik maar wil. Naast heel vele andere kunststromen kan het romantisch impressionisme zoals van bijvoorbeeld Vincent, Monet of Manet mij diep raken. Ik begrijp de kunstenaar, zie wat zij zien, zagen of voelden, en ben er zelf ook één. Het mag niet verwonderlijk zijn dat ik dik tien jaar een zeer goed lopend eenmansbedrijf heb gehad waarin ik in Nederland pionierde in de digitale reproductie van kunst-originelen op het hoogst mogelijke level. Heb voor honderden kunstenaars gewerkt, waar ook best wel een aantal van ver buiten Nederland mij wisten te vinden, zelfs uit the States. Was een hele mooie tijd, waarin ik hele bijzondere mensen heb mogen ontmoeten, en hele mooie dingen heb mogen maken.

I love to travel. Door de wereld te bereizen leer je de mensheid alsmede jezelf kennen. Diep kennen. Het is goed de dingen ook van een hele andere kant te zien, en te kunnen leren zien. Het zet zaken in perspectief. Het relativeert. Het haalt je uit je vaste ingeroeste zone met vastgeroeste plaatjes, en je ziet ook dat yin en yang in de wereld in vele opzichten nog veel meer in balans mogen worden gebracht. Zoveel rijkdom tegenover zoveel poverty zien kan schrijnend zijn, soms zelfs direct naast elkaar levende. Ik wijd er binnen dit webmenu-item dan ook een apart hoofdstuk aan, daar het gewoon too much is to mention in één alinea.

Evolutie, the laws of nature en haar grote geheimen. One of my bigger passions. Een onderwerp wat in geschreven stukken en lezingen veelvuldig zal terugkomen. Van het ontstaan van het universum, de eerste celdeling tot meercellig leven, over de dinosaurussen tot de mensen die wij nu zijn en de bijbehorende wereld waarin wij nu leven.
Evolutie vindt elke nanoseconde plaats, zelfs nu terwijl ik dit schrijf, en ook nu, terwijl jij dit leest. Non-stop progressie van relatief primitief – tot het absoluut meest hoogstaande en meest geperfectioneerde. It’s the reality and dimension we live in. On-ge-loof-lijk boeiend en fascinerend. Kan er dagen lang over vertellen.

Ik kan boeken schrijven over de vele sub-passies welke nog meer door mij heen stromen, maar heb daar hier helaas te weinig ruimte voor. Daarom sluit ik af met een van de grootste en meest gepassioneerde (voor)liefdes in mij: Die voor De Mens.
De mens in al haar facetten. Wat een unbelievable fascinerend beestje zijn wij allen toch. De psycholoog in mij geniet elke dag weer van dit wonderlijke schepsel, overal waar ik kom, en overal waar ik mensen zie- of ontmoet.
Zet mij op een zonnig dagje op een terrasje in Amsterdam, capuccino’ tje d’r bij, en ik verschuil mij met petje op heerlijk ‘in full disquise’ achter mijn zonnebril, en geniet in alle puurheid alsof ik op de eerste rij zit bij een top theatervoorstelling. En zo is het ook. ‘First class life-drama on the spot’ noem ik het. I love psychology, de werking van de menselijke geest en de werking van intermenselijke relaties. Het hele yin- en yang spectrum wat natuurlijk ook door ons mensen heen leeft. We zijn het zelf. Al die magisch-magnetische, soms onbegrijpelijke tot onvoorstelbare aantrekkings- en afstotingsdynamieken, en de hele kermis en show of emotions die daar dan weer uit voortkomt.
I love people. I really do love them all, even if they seem to be ‘bad’, no matter what. They make me smile, because we are all so alike.
Het geeft ook, hier al mijn passies opgesomd hebbende, de logische verklaring waarom ik de mensen in mijn eigen passie voor het leven wil bijbrengen wat het is, en vooral wat het werkelijk inhoud, om van andere mensen te houden. En daarmee- en vooral ook daardoor-, van onszelf te leren houden. Want in het leren houden van onszelf, ligt de grootste bevrijding, the biggest solution and the biggest step-up voor de mensheid naar een completely new Era of human awareness.
Ga je met mij mee?